Tammelan Stadionilla ja Vuoreksen Ilves-kentällä pelataan Saltex Oy:n valmistamilla moderneilla tekonurmilla

Tammikuussa käyttöön otetun Tammelan Stadionin tekonurmikentän valmistamisesta vastasi suomalainen Saltex Oy, joka on myös Ilves Edustus Oy:n ja Ilves ry:n yhteistyökumppani. Saltexin valmistamat modernit tekonurmikentät ovat energiatehokkaita ja niillä käytettävät materiaalit ympäristöystävällisiä.

Saltex Oy on Unisport-konserniin kuuluva Pohjoismaiden ainoa tekonurmen valmistaja, jonka nykyaikaiset tuotantotilat sijaitsevat Etelä-Pohjanmaalla Alajärvellä. Vuonna 1991 perustetun yhtiön urheilupinnoitteet tunnetaan kansainvälisesti, ja Saltex onkin yksi harvoista FIFA:n hyväksymistä FIFA Preferred Provider -toimittajista.

– Kenttämme on erityisesti suunniteltu pohjoisiin, haastaviin olosuhteisiin. Elämme ihan eri maailmassa stadioneilla ja harjoituskentillä kuin vaikkapa Keski-Euroopassa. Meillä on kesällä ihan yhtä kuuma kuin siellä, mutta täällä on myös pitkä, haastava talvi. Suomessa on rakennettu jo pitkään nestekiertoisia lämmitettäviä kenttiä ja havaittu ne hyvin toimiviksi. Viime vuosina kenttien putkisto on tuotu joustokerroksen päälle, millä on saatu aikaiseksi energiasäästöä. Modernin rakentamistavan myötä saadaan kustannussäästöä sillä, että lämmitetään pintarakenteita eikä maamassaa tekonurmen alla, kertoo Saltex Oy:n myyntipäällikkö Jari-Pekka Niskanen.

Saltex tuli mukaan Tammelan stadionprojektiin jo hyvin aikaisessa suunnitteluvaiheessa, jolloin vaihtoehtoja oli vielä paljon kentän täyttöaineista ja rakenteista lähtien.

– BioFlexin kaltaiset täyttöaineet olivat silloin vielä uusia, ja niistä oli ensimmäiset hyvät kokemukset markkinoilla. Ilves pääsi testaamaan vastaavaa kenttää vierasottelussaan Seinäjoella muutama vuosi sitten. Sen myötä Saltex BioFlex valikoitui täyttöaineeksi myös Tammelan Stadionille. BioFlexia on käytetty myös aiemmassa yhteistyöprojektissamme Ilves-kentällä, joka on tehty hieman eri pohjarakenteella, sanoo stadionprojektissakin Saltexin projektipäällikkönä toiminut Niskanen.

Saltex Oy:n mainos löytyy Tammelan Stadionin Itäkatsomon puolelta

Luonnonmukaiset ja kierrätettävät materiaalit

Tammelan Stadionilla on eristävällä salaojajoustolla rakennettu moderni, lämmitysjärjestelmällä varustettu BioFlex-kenttä.

– Sen pohjalla on eristävä jousto, jonka päälle on rakennettu lämpöä johtavaan kivituhkakerrokseen putkisto, jonka päällä puolestaan on BioFlex-tekonurmi lämpöä johtavalla alapuolisella joustolla. BioFlex-tekonurmen alla on siis kaksi joustokerrosta ja putkisto, avaa Niskanen.

Vastuullisuustekijöiden korostumisen myötä markkinoilla tekonurmikenttien täyttöaineetkin ovat muuttuneet täysin viime vuosien aikana.

– SBR-kumirouhe oli ennen ykkönen, mutta mikromuovilainsäädännön myötä nykyään sen tilalla on vaihtoehtoiset ja ympäristöystävällisemmät tuotteet. Tammelassa ja Vuoreksen Ilves-kentälläkin käytetty BioFlex on havaittu näistä ympäristöystävällisistä täyttöaineista myös erittäin pelaajaystävälliseksi. Sen huoltokustannukset ja yhteen toimivuus lämmityksen kanssa on kaikkiin muihin mahdollisiin täyttöaineisiin verrattuna omaa luokkaansa, sanoo Saltexin markkinointipäällikkö Meri Herrala.

– BioFlex-täyttöaineen erityispiirteisiin lukeutuu myös sen suurempi paino, minkä vuoksi se ei lähde kulkeutumaan kentiltä lumenaurauksen yhteydessä eikä muutenkaan. Ilveksenkin huolto on vahvistanut, että sitä ei kulkeudu käytäville ja pukuhuoneisiin niin paljon kuin vaikkapa perinteistä mustaa kumirouhetta.

EU:n jäsenmaiden edustajat hyväksyivät 26.4.2023 komission ehdotuksen mikromuovien rajoittamiseksi. Aiemmin suositun kumirouheen käyttö tekonurmikentillä on kiellettyä seitsemän vuoden kuluttua.

– Tampere ja Tammelan Stadion kulkevat tässäkin asiassa etujoukoissa, sillä vaikka EU:n määräys kumirouheesta astuu voimaan vasta usean vuoden päästä, on Tampereella jo nyt luovuttu sen käytöstä täyteaineena, kertoo Tammelan Stadionin stadionpäällikkö Toni Hevonkorpi.

Tammelassa myös itse tekonurmen materiaalit on valittu sellaisiksi, että ne ovat täysin kierrätettäviä.

–Vanhoilla kentillä käytettiin muun muassa lateksia pohjaliimana, jolloin nurmen kierrätys ei onnistunut. Nyt Tammelassa on täysin kierrätettävissä oleva kenttä alusjoustoista täyttöaineisiin, sanoo Jari-Pekka Niskanen.

Ympärivuotista käyttöä koko yhteisön hyväksi

Tammelan Stadionin kentässä poikkeuksellista on myös sen kova, ympärivuotinen käyttö. Maailmalla pääsarjatason joukkueilla on yleensä erilliset harjoittelu- ja stadionkentät.

– Eihän tällaista käytännössä ole juuri missään, että seuran junioritkin pääsevät läpi talven ja kesän harjoittelemaan ja pelaamaan samalla kentällä kuin edustusjoukkueetkin. On varmasti hulppea kokemus tamperelaisille junioreille päästä harjoittelemaan tuollaisissa olosuhteissa, toteaa Saltexin markkinointipäällikkö Meri Herrala.

Stadionpäällikkö Toni Hevonkorpi vahvistaa kentän käyttäjien ja Tammelan Stadionin operaattorina toimivan Ilves Stadion Oy:n olevan hyvin tyytyväisiä pelialustaan.

– Tammelan laadukas jalkapallonurmi mahdollistaa jalkapallokentän käytön ympärivuotisesti. Nyt puolen vuoden kokemustemme jälkeen voimme todeta, että stadionin tekonurmi on erinomainen niin talven kylmissä kuin kesän kuumissakin olosuhteissa. Kentän laatu antaa mahdollisuudet nopean ja vauhdikkaan jalkapallon pelaamisen, sillä pallo liikkuu kentällä upeasti ja tasaisesti.

Yhteistyö toimii osapuolten välillä

Varsinaisen kenttäprojektin ohella Saltex lähti mukaan myös Ilveksen Veikkausliiga-joukkueen yhteistyökumppaniksi.

– Ilveksen kanssa jutellessamme kuulosti siltä, että olemme samalla asialla. Molemmilla on hyvin samanlaisia arvoja, kuten vastuullisuus ja tietenkin myös urheilulliset arvot. Toki siinäkin mielessä halusimme nyt olla mukana, että tämä oli Suomen kärkihanke. On todella hienoa, että kentällä saavat pelata kaikki junioreista lähtien. Tammelan Stadion kuuluu siten koko paikalliselle yhteisölle, sanoo Herrala.

Tammelan stadionprojektin rakennusvaiheen aikana koettiin haastaviakin olosuhteita aikaisen talven takia. Ilveksen, stadionyhtiön ja Saltexin yhteistyö toimi kuitenkin hienosti suunnittelusta toteutukseen ja valmistumisen jälkeenkin jatkuvaan huoltoon asti.

– Olemme otettuja, että olemme saaneet olla stadionprojektissakin mukana. Yhteistyömme Ilveksen kanssa on ollut todella antoisaa sekä Ilves-kentän että Tammelan suhteen. Kyseessä on Suomen suurseura, joka liikuttaa paljon harrastajia edustusjoukkueiden lisäksi ja tekee muutenkin ansiokasta työtä. On ollut hienoa olla Ilveksen arjessa mukana, saada palautetta ja käyttää sitä myös meidän toimintamme kehittämiseen. Tämä palaute sekä huipputasolta että harrastajapuolelta on meille äärimmäisen tärkeätä, kertoo myyntipäällikkö Jari-Pekka Niskanen.

– Haluamme tehdä pelaajille ympäristöystävällisiä, turvallisia ja peliominaisuuksiltaan maailman parhaita kenttiä. Meidän arvomme ja tavoitteemme konkretisoituivat todella hienosti Tammelan stadionprojektissa, sanoo markkinointipäällikkö Meri Herrala.